Search This Blog

Friday, August 26, 2011

X tahu nk letak tajuk apa...

Family nyer kad raya. Aku wat cincai dgn skil level 1 aku...
Ini kad raya aku!!

Assalammualaikum....
Tinggal lebih kurang empat hari lagi, seluruh umat Islam di seluruh dunia akan menyambut kedatangan bulan Syawal selepas hampir 30 hari menjalani ibadah puasa. Masa sememangnya berlalu dgn pantas. Jadi, sudah bersiap sedia kah utk. menempuh dugaan yg. lebih besar lepas ni? Almaklumlah masa bulan Ramadan kena kawal sini, kena kawal sana, x leh peluk2 awek/pakwe, x gitu?
Kes aku lak, lps ni aku x yah masak dah,hahahaha!! Sbb masa bulan pose, mmg aku kena jadi chef wei. Duk sibuk buka internet cari resepi utk dijadikan juadah berbuka pose. Tapi lepas ni, tugas tersebut kembali kepada my mummy,hehehehe!
Rasa sangat2 bertuah menjadi diri ini yg dilahirkan di bumi Malaysia. Tahun ni, kita Merdeka Raya kan sbb Hari Merdeka pun disambut sama dgn Hari raya. Tarikh 31 Ogos 1957, kita akan sambut Hari Merdeka yg ke 54 tahun dengan tema, 1Malaysia, 'Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera'. Walaupun aku ni x der lah patriotik sangat tapi aku berani ckp x der negara yg aman seperti mana Malaysia. Tapi x semua menghargainya sbb ada sahaja berita2 yg cuba digunakan utk menggugat keamanan negara. Satu2nyer kelemahan Muslim kat Malaysia ini ialah susah sangat nk bersatu. Dengki antara satu sama lain, taksub dgn politik, angkuh dgn pendirian masing2. Aku malas siot nk citer pasal politik ni sbb politik kat Malaysia ni kadang2, eh x, bkn kadang2, rasanya selalu wat kepala aku pening. Masing2 pandai nk putar belit kan fakta.
Ok, habis citer tu. Rumah sudah siap renovate! Sabtu lepas wat operasi mengemas kecuali dapur. Dapur start operasi esok. Lawa rumah aku rupanya lepas kemas. Aku rasa masa aku mengemas ari tu, no mercy lah. Barang2 yg rasa2nyer dah x berguna di pandangan mata hati aku, aku terus sumbat dlm beg plastik hitam. X der simpan2 dah. Antara barang2 yg jadi mangsa, buku2 lama angah masa dia belajar kat UiTM dulu, buku2 teks tebal aku masa digunakan sem2 lepas, perhiasan2 kecil yg mmg dah x menarik utk ditayangkan dan byk lagilah. Lantaklah kalo diorang mencari sbb aku dah buang dah pun, no turning back. Sebaik sahaja barang2 itu dibuang, barulah tahu rumah aku ni luas lagi rupanya. Jangan ibu duk nk beli barang baru lagi sudah. Hari tu dia cam ckp nk beli kerusi urut tapi best gak kalo ada. Badanku ini sudah sakit2, mcm org tua dah pun.
Alamak, aku sekarang ni dah lupalah nk amik gmbr masakan2 berbuka aku. Skrg dah pro ckit memasak walaupun masih duk jeling kertas resepi kat tepi peti sejuk,hehehhe..Tapi meh, aku nk tunjuk gmbar2 masakan sebelum ni yg x sempat di post.


Ini.....apa nama sayur ni? Kesimpulanny, pass!

Masak kicap.....pedas woo aku wat.. Kesimpulannya, pass!

Sup ayam!! aku masa kecik suka gila sup ayam tapi skrg suka lagi cuma suka paprik lebih lagilah. Keputusannya, pass!

Ikan selar masak singgang. Masa ni aku lupa nk letak air asam,tu yg pucat sikit warnanya. Rasa pun seberapa,huhuhu. Yg ini, fail!

Cendawan masak sos tiram.....aku suka! PASS!!

Sayur kailan ikan masin tapi sayurnyer x rasa masin, bila makan ikan masin nyerlah baru rasa, huhuhuh. Kesimpulannya, fail!
Tomyam ayam. PASS!

Oh, yg ni ibu aku yg masak. Bakso. Ibu kalo masak, mmg ummph! Double PASS!!

Hari tu unit yg aku wat praktikal ada amik gambar raya. Aku yg hanya sekadar menyinggah dapatlah juga participate. Pakai baju raya woo, aku pakai baju kurung raya kedua. Habit family aku utk beli dua baju kurung/melayu raya. First, baju raya utama mesti sama warna, baju raya kedua lak x kisah warna apa2.



Masa ni bergambar ngan kak sue, kak fiza, kak lya ngan en.hirman

Berlakonlah konon minta maaf kan. Hah, yg hujung belah kanan sekali tu En.Norashid. Dia sorang jer x pakai baju melayu.

Inilah staf Unit Perhubungan Awam UTHM. Dari kiri, kak fiza, kak sue, kak lya, En.Shary(boss), en.hirman, en.suhaimi, en. norashid dan farhan.

Ok, sini sajelah. Nanti update masa raya lak! Selamat Hari Raya dan Selamat Hari Merdeka semua!!
Wassalam...

Wednesday, August 17, 2011

Leganya hati....

Assalammualaikum....

Today, almost 17 days already we're fasting. Fuh, time definitely pass quickly then we thought. Yesterday, my university supervisor make a final visit. So, now, i'm absolutely feel relieve as i already present in front of him. Even i had still not complete my task, i hope my supervisor give me a good grade. This industrial attachment programme worth 6 credit hour beb! Just imagine if i got A, my pointer will rise almost double! Ok, i dun know how to calculate CGPA but it's definitely helps if i got a great grade.

Ah, last Monday, i came out in newspaper! I never read Sinar Harian before. My father only buy New Straits Times and Utusan. Only when i'm in UTHM i start to read Sinar Harian. It's only a picture of me and others staffs during iftar with media. Wan to c the picture? Tgklah kat bawah ni...


Which one is me? Pndai2 lah teka. Ok, next. Saya baru belajar wat gif atau animated picture. Sukernya! Tadi pun baru wat photoshop. Tapi skil masih di level 1 lah. wat wallpaper mcm lukisan kanak2. My first gif from Hell No BTR concert a.k.a my little hubby...


Photobucket



Ah, forgot! i forgot to post my juadah berbuka! I will edit this later with my juadah berbuka recipes,huhuhuh!

Tuesday, August 9, 2011

Pelikkah saya bila.....

Assalammualaikum.....

Pelikkah saya atau sekurang-kurangnya anda berasa saya pelik bila.....

1. Saya suka hijau tapi saya tak suka warna hijau askar.

2. Saya orang Johor tapi saya tak suka makan tempe.

3. Saya duduk area Batu Pahat tapi saya tak suka makan nasi bariani gam.

4. Saya suka makan durian tapi saya tak suka makan masakan berasaskan durian seperti tempoyak.

5. Saya suka sambal kacang tapi saya tak suka kacang tanah.

6. Saya suka kekemasan tapi saya malas mengemas(kemas bilik tidur, bleh. kemas rumah,no,no,no)

7. Saya memiliki lagu-lagu berbahasa asing (Jepun dan Korea) lebih banyak dari lagu Melayu...? (aku rasa ini bukan pelik, ini lupa daratan)

8. Saya benci kat artis tu tp still follow up artis tu.

9. Saya minat,gila,cinta kat artis ni sampai sanggup defend artis ni bermati-matian kalo ada org berani dtg kutuk. Saya dulu pernah gaduh ngan org Filipina sbb diorang kutuk Dato' Siti. Hah, jgn main2 ngan kekuatan die hard fan ni.

10. Saya rasa kartun binatang yg saya x suka iaitu katak adalah comel. Teringat kena belah katak dulu. nasib baik kawan bawa surgery glove lebih. bleh menumpang cilok satu.

11. Saya mengantuk tapi bila duk depan laptop, x nk pula tido walaupun pandangan tu dah mcm sekecil kuman.

12. Tujuan saya join facebook sbb kawan2 semua ada fb, saya join twitter sbb nk stalk artis favorite(mula terkinja-kinja bila artisku ini update sumthing),saya join tumblr sbb sy rasa social network yg satu ni agak lain dari yg lain dan saya join blogspot sbb nak duk membebel sorang2, suka sorg2, sedih pun sorg2...huhuhuhu

13. Bila time Ramadan ni, before berbuka, niat dlm hati, 'nk makan kuih tu lah nnti bila berbuka' , 'nak makan roti tu lah bila berbuka', 'nk makan aiskrimlah bila berbuka' dan mcm2 lagi impian utk membesarkan perut tapi bila dah berbuka, kuih ke mana, roti ke mana, solat tarawikh pun entah ke mana tup,tup, aku ada kat atas tilam dah, wat taik mata.

13. Hah yg ni lg best! Kerja berlambak kiri kanan tapi stil menyempat hantar post kat blog. Kalo tak pelik, mmg peliklah. Gi wat keje lah,cik kak oii!

Tidak kusangka-sangka.....

Assalammualaikum....

Aduiya, aku terlupa aku nyer web based registration smlm start kul 12 pagi. Aku mati2 ingat kul 5 ptg. Bila balik keje smlm, terus masak, berbuka, solat-solat then terus tido. x smpt nk online. Ingat blehlah buka masa keje ari ni. Rupa2nyer ku tersalah waktu. Ceh, terpaksa tunggu 12 Ogos baru bleh tgk balik. Tapi aku rasa x der masalah kot registration utk sem depan cuma ada satu subjek yg x dpt amik so trpaksa tukar ngan subjek lain. Lantak ko lah,labu.

Ahad hari tu, ku telah membeli belah bersama-sama ibu dan adik perempuan bongsu ku.
Lokasi? Carrefour.
Tujuan? membeli tudung raya.
Kenderaan? Serena yg baru siap dibaiki.
Masa? 12 tghari?
Alrite, yup, kitorang gi membeli belah tudung sambil2 cuci-cuci mata apa yg perlu dibeli. Ibu ada beli penggantung kunci ala2 inggeris. Then tersangkut kat kedai Najah. Beli tudung ala-ala fesyen ni...
Tiba2 teringat Arwah Aleesya Farhana pakai tudung gaya ni masa masuk mahkamah. Meninggal dunia dah dia. Walaupun agak terkilan dgn tindakan dia menukar jantina dan lepas tu nk tukar nama, marilah sama-sama doakan rohnya ditempatkan di sisi org yg beriman,Amin.
Harga? MAHAL NAK MAMPUS! Aku baru nk berjinak-jinak utk mengenakan fesyen tudung yg baru. maklumlah, selama ni pakai tudung cm budak kg jer. Bila rasa nk pakai, rupanya harga mahal gila! aku bajet rm30 ok lagilah rupanya RM60++. Itu baru tudung yg kat luar. Yg tudung sarung bhgn dalam tu, murah lagi lah harganya tapi belas-belas x dptnyer,kena yg berpuluh-puluh yer. Kitorang beli dalam 8 pasang, cuma 3 pasang jer beli ikut fesyen ni, 3 pasang beli tudung sarung jer, 2 lagi selendang. Total cost.....jeng...jeng...jeng....
RM315++!!!
Kalah wei harga baju raya kitorang. Itu baru tiga org yg pakai. x masuk adik aku yg lum balik cuti lg + akak aku. Tapi kedai tu bagus bagi membership kad then bleh dpt 20% discount utk next pembelian. Untunglah adik ngan akak aku kalo diorang nk beli kat tmpt yg sama.

Rumah aku tgh renovate. Barang2,perabot, tilam, karpet semuanya bersepah. Dah tak serupa rumah dah. Sebelum raya InsyaAllah siap kot. Oh, semalam aku masak tomyam ngan sayur kailan ikan masin. AKu lupa nk transfer gambr ke laptop.

Lagi satu eden nk tanya, pasang lagu2 raya awal2 Ramadan ni, ok ker x ok? Skrg semua x kiralah mall, market, kedai dah main dah lagu raya. Sabar jerlah. Tapi dah seminggu dah kita berpose. Sat lagi tinggal seminggu lg nk raya.

Loh, lagi satu lupa, semoga usaha mencari mangsa-mangsa tragedi tanah runtuh di Cameron Highlands berjalan dgn lancar. Kepada yg masih hidup, harap diorang tabah dgn dugaan di bulan yg mulia ini dan kpd yg sudah menghadap Ilahi,moga roh-roh mereka disisi org yg beriman(utk Muslim lah terutamanya)

Hadis utk renungan bersama di post kali ini.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah, ia berkata : Adalah Rasulullah saw. menggalakkan qiyamullail (shalat malam ) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, maka beliau bersabda : Barang siapa yang shalat malam di bulan Ramadhan karena beriman dan mengharapkan pahala dari Allah, maka diampuni baginya dosanya yang telah lalu.
( H.R : Jama'ah )

Friday, August 5, 2011

Layan jer lah....

Assalammualaikum....

Maaf lah der. Bukan niat aku nk post menu berbuka puasa aku kat sini tiap hari tapi oleh sbb aku x pernah masak sebelum ni, rasa mcm satu pencapaian besar wat aku. Menu apakah hari ini? Aku ketandusan idea masa tgk bahan-bahan mentah yg tinggal kat dlm peti ais. Last-last, masak lah lauk-lauk di bawah ini....


Sayur di rumah sudah habis. tinggal sawi sahaja. jadi masaklah yg asas jer. sawi masak.....lauk ni apa namanyer eik? tumis ngan bawang merah,bawang putih,campur ikan bilis sikit, letak air sikit then baru letak sayur. Sawi masak air eik? yer kot...

Ceh, tidak nmpk udangnyer. ini tomyam udang yer kawan-kawan. Esk n Ahad ibu aku lak yg masak. Mesti sedap nyer! slurp!slurp!


Jumpa video ni kat youtube. lawak gila! silalah tonton kalo ada masa yer....




Hadis utk post kali ini. Hari ni ada dua post eik? Letak jer lah yer utk bacaan bersama...
Diriwayatkan dari Abu Hurairah, ia berkata : Adalah Rasulullah saw. menggalakkan qiyamullail (shalat malam ) di bulan Ramadhan tanpa memerintahkan secara wajib, maka beliau bersabda : Barang siapa yang shalat malam di bulan Ramadhan karena beriman dan mengharapkan pahala dari Allah, maka diampuni baginya dosanya yang telah lalu.
( H.R : Jama'ah )

Menu Berbuka untuk puasa keempat....

Assalammualaikum....

Uik, semalam masak lauk yg paling aku pakar! tapi ayam nyer sikit. x dpt tinggalkan utk sahur,huhuhu!


Sepatutnya resipi ni guna sayur kailan dan mati2 aku ingat aku beli sayur kailan. Rupa2nyer yg aku beli tu sawi Jepun. Nasib baik rasanya kena. Kira aku masak sayur kailan+udang masak sos tiram. Letak cili api sekali. Tak sangka pedas nk mampus tapi nasib baik sedap. Dah dua kali berbuka dgn sayur tawar. puas hati lah ngan lauk sayur ni smlm. Bahan-bahannya bawang putih,bawang merah, cili api, sos tiram,udang ngan sayur. Sukatan tu aku ikut suka.


TARAA!! My favorite lauk, paprik ayam. Kenapalah ayam sikit jer tinggal smlm? Kiranya lauk berbuka semalam yg paling sedap kot yg aku masak.....menurut lidah aku lah. Lauk-pauk yg sebelum ni, aku letak garam segenggam, langsung x berasa. x tahulah kalo garam tu dah expired,huhuhuu. Resipi paprik ni pun sama. Guna bawang merah,bawang putih, cili boh, sos tomata,sos cili,sos tiram,serbuk pati ayam. Mmg aku masak guna sukatan aku sendiri. Sampingan aku letak karot,kacang panjang,bawang besar ngan cili merah. Tapi kalo masak apa2pun, jgn lupa letak garam yer walaupun x di mention.

Oleh sbb lauk sikit, kesian ibu aku masak telur masak kicap jer sahur tadi tapi ibu kalo masak apa-apa jer mmg sodap hingga menjilat jari. Malam ni x pasti nk masak apa sbb ikan/ayam/udang kat umah tu mcm dah habis jer. Gi beli makanan lah lepas ni, huhuhuhu! Kitorang setiap kali berbuka ada bubur lambuk sekali. Belum miss lagi makan bubur lambuk selama dah 5 hari pose ni. Orang surau yg wat. Ceh, bulan puasa ni, gamaknyer aku mentelaah resipi jer. x pernah wat tau sebelum ni. ajaib tul

Hadis utk kali ini:

Diriwayatkan dari Zaid bin Tsabitt berkata : Kami bersahur bersama Rasulullah saw. Kemudian kami bangkit untuk menunaikan shalat ( Shubuh ). saya berkata : Berapa saat jarak antara keduanya ( antara waktu sahur dan waktu Shubuh )?Rasulullah berkata : Selama orang membaca lima puluh ayat.
( H.R : Al-Bukhary dan Muslim )

Wednesday, August 3, 2011

Menu Berbuka untuk puasa ketiga.....

Assalammualaikum.....

It's already third day of fasting. Yesterday i forgot to take some pictures but today want to show what meals that i cook for today.

Ikan kerisi goreng
Kacang panjang masak telur
Ikan kerisi masak lemak....?


Unfortunately, the taste is not..emm...asal bleh makanlah cuma x sampai ckit rasanya. It's ok, it's ok next time bleh improve sbb dah tahu dah nk masak mcm mana. Terima kasihlah kat internet dan beberapa blogger yg post resepi ni termasuk lah my mom sbb layan gak pertanyaan anaknya yg sorang ni masa tepon walaupun in the middle of driving. Tomorrow aku masak yg aku expert, PAPRIK!! X lah expert tp at least ni yg aku suka masak. Next next day lagi nk masak tom yam lah plak.

Hadis utk post kali ini....
Diriwayatkan dari Anas, ia berkata : Telah bersabda Rasulullah saw: Apabila makan malam telah disediakan, maka mulailah makan sebelum shalat Maghrib, janganlah mendahulukan shalat daripada makan malam itu ( yang sudah terhidang ).
( H.R : Al-Bukhary dan Muslim )


Tuesday, August 2, 2011

Fangirling Continue....

Assalammualaikum......

Ok, even we are in Ramadan month, my fandom will still continue and continue until i get bored. My gorgeous boy, Jinny a.k.a Jin Akanishi had wrap up party as he might be finish the shooting in England...?? Maybe in England but we dun know if he will go back to Japan to continue shooting there bcoz Keanu Reeves being reported went to Japan this month to shoot his scene in Japan. I miss him so much.....hahahahah! I can't imagine if i say this in front of my future husband....just if i still adore my Jinny at that time.

He is with director-san, Asano-san....the rest i dun know :P

Someone say he is an extra actor.....but whatever it is, he is lucky to take a picture with my Jinny!

I think i should tell about my fandom clearly. At the end of 2007, I get to watch Gokusen 2 which Jin as one of the main character. His character name 'Yabuki Hayato', a delinquent student apart with 4 other actors. When i watched this drama, Hayato really captured my interest. He is good looking and really bad boy. He play a role as a leader who supposedly be cool but he looks cool only in early episode, i think episode 1 and 2. After that episode, he turn out to be such a baka and cute leader! I really have fun watched his character. Then, i try to search for his detail and turn out to be JIN AKANISHI which are also one of KAT-TUN' members. KAT-TUN is JE group and consists with six members. The name itself is from each members initial name. K-Kamenashi, A-Akanishi, T--Taguchi, -T-Tanaka, U-Ueda, and N-Nakamaru. At that time i know them, i just knew that Jinny just come back from LA bcoz he pursuit his study in English and leave Japan and KAT-TUN for six months. So, basically, i know Jin Akanishi after he went back from LA. I do like his group too which are KAT-TUN but I love Jin Akanishi ONLY. I can like KAT-TUN as 6 members but can't like them as 5 members just right now bcoz of Jinny became a soloist.
Jin Akanishi is being known as 'black mole' in KAT-TUN bcoz of some trouble that he make it. However, i dun see hanging out with foreign friends or hav a female friends as a trouble. It just that Japan media make it looks like very bad when it comes to Jinny. I know Jin like party, drunk and too obses with Western but i dun hav a problem with that bcoz he is Jin. I like him bcoz of his talent, not bcoz of his lifestyle.
For me, i never seen an honest entertainer like Jinny. Why? Bcoz he is so obvious! When he dun like something, we can see how he show his bad mood in front of camera. I know people will claim 'he is unprofessional' but at least we know that he dun like it! Compare to certain entertainer that fake a smile or even fake their happiness only to fill their fans expectation. They look so fake! In my prospective as a fans, i wan my favorite singer be happy from their bottom of heart. i dun wan they feel they hav to do this, they hav to do that just bcoz it is their work. An entertainer should be happy and do whatever they wan without hav to think what others will say. So, becoz of that, Jinny stay become my favorite entertainer.

Jinny smile is the most happiest things happen in my life bcoz it is so rarely to see Jin smiling! That's why, Jin's fans never say 'no' to whatever thing he wan to do. He wan to go solo, we gladly accept it bcoz Jin is an amazing as soloist. He wan to conquer USA, we as fans will continue support and pray for him. He wish to make it in Hollywood, we are so excited when he get to act in 47Ronin. He is now in his own. He is freely to do anything he wan and i'm gladly bless him. But i wish he will find a fine woman that can support his carrier and fulfill his wish to have a family.

Jinny also create songs that really suit with my taste. Emm....i really like his songs! really! not bcoz he is Jin but bcoz the songs sounds great in my ears! But they are certain songs by him that dun sounds appeal to me.
Why dun listen to couple of songs by him? I personally love this one!
Tipsy Love

My favorite ballad song...
Body Talk

I already post this. My favorite party song...
I.N.P

Another party songs? But the title actually one of the whisky name...
Pindom

First song i like when he do first solo concert in Japan....
Bass Go Boom

My favorite all time....

Uik, how long is this? I stop here. Ramadan still Ramadan but fangirling will still continue....Cyeahh!!